background

Wednesday, April 5, 2017

who is he actually?



assalamualaikum wbt and hyeeee everyoneeee :3

hah, harini saya nak bincangkan satu isu perhubungan yang mana perlu ke heboh-hebohkan hubungan istimewa or bahasa lainnya hubungan 'pakwe-makwe'. 

back to the basic, kita kembali kepada habit or perlakuan serta definisi seseorang yang mengekspresikan hubungan masing-masing dengan cara tersendiri. artikel yang tak berapa artikel saya tulis ni more to my own opinion okay? and it is just from my own.

okay soalan saya dari side A, why kena post gambar sweet-sweet? 
jawapan klise, "ehh, korang jeless ehh.. kitorang tak rase gambar tuuu sweet. just saje saje je nak post sbb itu hak individu kan, sosial media masing-masing. kalau tak suka, boleh unfollow or unfriend. hihi"

and then, another question from side B, ehh wehh cerita dia orang mana? siapa? kenapa? macam mana boleh kenal? 
jawapan klise, "ehh siapa korang cakapkan ni, takde siapa-siapalah. dia kawan aku je. mana korang dapat cerita ni. huhu" 

terdapat pro and kons, and kita boleh decide sendiri nak pilih haluan yang macam mana. setengah orang, gambel tangkap gambar post tunjuk pada semua sebab nak bagi orang kenal (dari sudut tambah networking positif) and bagitahu orang lain dia dah ada 'someone else' kira mcm jalan safe bagi mengurangkan orang lain kecewa (if ada). 

setengah orang lagi, pilih jalan safe tak post pun apa-apa. berkawan or bercinta senyap-senyap tengok-tengok "ehh, dapat kad kahwin" haaa kan  sweeeet. hihi. tetapi ade juga pasangan, yang myb sporting habis terlalu chemistry lah sampai berkongsi kisah itu ini bagi memberitahu orang lain untuk mendoakan mereka.

kalau tengok gosip-gosip artis pun, tak akan adenya dengan megahnya bagitahu, "yes, itu boyfriend/pakwe/bakal suami saya" tambah-tambah diorang, they are too scared to declared sebab at the end berbalik pada dorang samada ke jinjang pelamin dengan orang yg sama or tuptup dengan orang lain. 

bila aku melalui fasa sekolah hingga ke universiti, ada pasangan bercinta bagai nak rak zaman sekolah, last-last pun berkahwin dengan orang lain. yes. kita takboleh nak menidakkan takdir n mempersoalkan takdir. tapi mulut orang tak dapat kita tutup. n bukan elok pun nak menzahirkan perasaan cinta melalui suatu gambaran rapat antara satu sama lain seperti belangkas tanpa adanya ikatan sah.

"eh kolotlah kau ni. ni bukan zaman nenek moyang nak berselindung selindung. mak ayah kitorang okay je. sporting je."
yes, that is why itu terpulang kepada hak individu namun pada akhirnya terpalit kat diri sendiri samada ianya jadi kenyataan ataupun sebaliknya. 

kalau betul-betul serius, and then proceed to next level. tapi kena ingat jugak, bertunang pun bukan menghalalkan semua perkara. kena pandai pandai jaga batas. cabaran bertunang juga dikatakan lagi Maha dahsyatnya. 

"lahh setakat post je kot, kitorang tak pegang pegang tangan pun"
okay takpe, yes, kita post and orang lain pun akan "ehh sweeetnya dorang" n dorang pun teringin nak buat benda yang sama dengan alasan, "orang lain yg macam alim-alim tu pun boleh post sweet2, aku pun nak jugaklah"

Look. Ini adalah satu cara menderitai perasaan orang lain yang mungkin akan rasa "sweetnya dorang, kan best jadi macam dorang huhu" dan perasaan mencanak-canak nak ada pasangan sendiri nak show off jugak macam dorang. kalau takde tu, rasa loser abislah.  

ada sesetengah orang terlalu takut nak tunjuk sebab... pelbagai sebab. 
antaranya, sebab takut apa yang kita terlalu harapkan berkecai tidak menjadi kenyataan.
mungkin ade sesetengah indivitu itu, bila dah bersatu, akan cinta sungguh-sungguh tak sanggup nak lepaskan. walau onak duri gunung berapi sanggup kuredahi. 

tapi, disarankan juga, kita perlu berjumpa dan mengenal bakal pasangan terlebih dahulu sebelum boleh maju ke tingkatan seterusnya. Level, berjumpa mak dan ayah (merisik). sebab, zaman sekarang ni, terlalu bahaya, untuk serah bulat2 keputusan tanpa kenal bakal pasangan kita terlebih dahulu.

Kesimpulannya, kita hendaklah bertindak apa yang terbaik untuk semua. Bergeraklah sesuai mengikut peredaran masa namun masih mengekalkan syarak yang telah ditetapkan, menjaga batas sebaik-baiknya, keluar atau berjumpa pun mesti beritahu mak ayah masing-masing sebab kita masih lagi tanggungjawab mak ayah kita ye. Jagalah maruah mak ayah kita dan yang paling penting, jagalah maruah diri sendiri wahai saudara saudariku. 




Monday, January 23, 2017

Bye2 Kak Mekna sobsobss



alhamdulillah~ 
Society Awareness Programme (SOAP 2017) Siri 2 dah selesai dengan jayanya in shaa Allah! Program SOAP Siri 2 melibatkan program bersama anak-anak orang asli Kg. Bukit Manchong yang datang untuk beraktiviti bersama kami di UPM.

Program bermula hari Jumaat 13 hb Januari hingga 15 hb Januari 2017!  The only reason i joined Siri 2 program ni sebab nak spend the last time ever dengan KakMekna #SeriousTalk

Sejujurnya, lepas shj program asprisiasi emtiem awal tahun 2016 aku dah tekad nak kurangkn aktiviti kolej means nak fokus last semester lah kononnya n tambah2 pulak aku dah pindah blok yang lebih jauh sikit dengan hq emtiem so, agak susah sikit aku nak involve program kolej since then.

tapi, bila knowing that Kak Mekna join for this 2nd series of SOAP! akupunn, "Eh seriouslahhh?!!! Nak join jugakkk! hehehehehehehehe, tapi aku nak satu AJK dengan KakMekna ajk makanan tauuu, aliaaaq! *nada bersungguh sungguh nak join!" Kebetulan masa program selepas finals exam so, why not lahh aku stay kejap kat kolej settlekan itu ini since aku Ajk Penajaan, aliaaaq duk pujuk aku sekali Ajk dgn dia hmmmmmm okaylah nak oiiii. 

Dari awal lagi, aku susah sikit nak join meeting dorang, selalu je create reason jauhlah tak laratlah hahaha. tapi aku perform jugak keje2 ajk penajaan tauuuu! email2 tak lekang tau aku duk email company hari2 beb! tapi takdak rezeki sgt cuma.. nasib kami baik sebab si Habibi pandai tackle bhgn kementerian untuk sponsor event programme kami ni. hehehe alhamudulillah~

Lepas aja program 3 hari bersama anak orang asli tu, akupun balik hari ahad malam tu jugaak! Dah le balik waktu meeting post-mortem, team Soap pun beria melambai-lambai aku malam tu hehe *drama betullah. Lagi drama, aku igt malam tu aku lastlah jumpa Kak Mekna........ terus nangis sebak sikit je.

tuptup, sebenarnya, dah dapat tahu dari Jumaat lgi, yang 1M4U nak sponsor tiket PREMIUM SCREENING RESIDENT EVIL FINAL CHAPTER! Showing time dia Selasa 9 Malam dekat One Utama. Aku fikir aku tak dapat kot nak join dorang jauh memalam pulak tu. Aku try tnye si Siti Rohani dia nak join tak tengok movie freeee. Tup2, dia pun okayyy nak join...yeayyyyy!

Apa lagi, petang selasa tu, dia bawa aku sekali naik moto pegi upm, sebab nak naik bas sekali dengan team Soap ke One Utama tu. hehe

Bas pun gerak dalam pukul 6 petang, sampai je sana, masing2 buat hala tuju sendiri. hmmm so, aku, Kak Mekna, Alia together dgn Siti ktorang pun sepakat nak cari makan dulu. hihi,. alang-alang ade lagi 3 orang budak lelaki kelas kitorang dia ajak sekali eh jum main bowling. Kitorang pun okay jelahh kn.. Makan kjp dgn Siti n 3 orang ni sebab lapar gile. Lepas makan, baru pegi solat maghrib hehe. n then~ dah tahu lagi 45 min nak masuk cinema, sempat lagi pegi main bowling wehhhh. hahahahah

btw, Pengetua Baru pun join tau kitorang tengok movie freee hihi. 
okayyy tu je laaa nak citer pun, balik yupiem, konon nak solat isyak kat surau pastu terus balik BJ. tapi, dah lewat sgt pkul 2 pagi lepak dgn Kak Mekna, Alia, Dayah ni...dorang pun ajak stay je laa overnite wehh alang-alang dorang pun (Alia & Kak Mekna) dah nak berangkat balik utagha esok pagi. So, why not, say bye2 kat dorang, tolong angkat barang ke, before dorang balik kan. So, overnite la aku bersama Siti Rohani dengan dorang. hehe

n then, esok paginya, byeeeeeeeeeeeeee
Kak Mekna sobsobssss. in shaa Allah moge kite jumpe masa konvo nanti yer. 



Image may contain: 15 people, people smiling

#ShafMinaTrip2Melaka (Throwback je)



video


video

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...