background

Thursday, June 29, 2017

Agribusiness Studies in UPM Batch 2013/2017



Hye guys, assalamualaikum wbt..

welcome back to me to the blog world. haha. 
i've been thinking over and over again on what beneficial topics that i would like to share here, that maybe it can be useful for people out there, for whoever who might want to know, what course i am taking in UPM, and what it is? how you can pursue into that course? how u think u can survived in that course and so on. 

so, first of all, 

WHAT COURSE ARE YOU TAKING IN UPM?

I am taking Bachelor Science in Agribusiness (BSAB -for short) after completing the Agricultural Foundation Studies in also UPM. BSAB is one of the 5 courses that has been offered by the Faculty of Agriculture in UPM. 

Other courses than BSAB are; 
1. Bac Sc of Agriculture
2. Bac Sc of Horticulture
3. Bac Sc of Animal Sciece
4. Bac Sc of Aquaculture
5. BSAB 

WHY U CHOOSE AGRIBUSINESS ??

Honestly, during my degree application at the time during the foundation studies, i have filled up almost four of the courses chosen is about food. yes! it is all about food. 
Ranking no 1 to 5 courses that has been chosen are; first, dietitian, nutrition, food tech, food service management, and last one is agribusiness. haha. as u can see, the first two courses are being offered by faculty of medicine & health sciences (which is very famous faculty among students of asper) khenn aku pun rase aku patut amik jugak course professional ni tapi tidak medik sbb i'm not strong enough to pursue medicine. yes, thats it. then, aku fill lagi 2 courses tu from faculty of food technology at the main campus. last one, after dah belek-belek buku kursus-kursus yang ditawarkan di UPM untuk kesekian berapa kalinya, aku tekad nak ambil one of the courses in faculty of agriculture sebabkan kita ni kan ex asper; sains pertanian kot nama penuhnya. so, ape aku buat?

1. aku scan antara semua kos dalam fakulti pertanian ni, 
2. aku tengok setiap kos punya total jam kredit untuk bergraduat, 
3. tengok struktur kurikulum setiap semester, ape subjek wajib, teras dan elektif yang ditawarkan untuk setiap kos fakulti tu. 

dan, aku berkenan dekat kos ni. BSAB ni. sebab aku jumpa balik subjek yang aku pernah nak ambil masa form 4 dulu kat sekolah teknik, sepatutnya dlu kalau tidak aku study aliran perdagangan kat sekolah teknik. wehh. hihi. so, aku pun choose agribusiness, sebab it is business in agriculture, and aku sebenarnya mungkin dah tidak ke arah pure sciences or science streams lagi dah due to my capability and passion is obviously not science or pure science that need me to memorize a lot. i am honestly very bad in memorizing sebenarnya, okay. living as mrsm students for two years sbnarnya totally cracked me up, taklah sampai failed pun, alhamdulillah. tapi untuk teruskan science, aku tekad untuk say NO. it is enough huhu. actually, it was fun learning science, but i am so suck in memorizing terutamanya biology. i will prefer science with calculation like chemistry n physics. but still, to take up pure chemist or physics, it might be challenging to me. huhu.

dan itulah antara sebabnya, aku choose agribusiness. dan terkejut bila dpt result application, aku dapat last choice haha. mmg nak takdirkan aku lupakan science terus ni. haha. one word is, alhamdulillah what ever it is. 

SO, APA TIPS UNTUK AWAL2 SEMESTER BASB ??

Sebelum nak masuk bidang ni, better be prepared dgn account-based or economy-based first of all. like seriously! aku science stream before this, and i am zero or no based on accounts or economics back in my high school before. dan account itu adalah satu cabang yang bukan 'seronok-seronok mengira mcm maths dgn addmaths' subjek account tu tersangat lain dan tersendiri. dan kau perlukan basic untuk survived! so, apa nak buat? pada dasarnya, kau kena tahu apa yang kau minat sejak dari awal lagi sbnarnya at least during masuk mrsm tu, mungkin kau dah tahu kau tak boleh biology kau boleh drop n amik accounts (dlu account ade offer kt mrsm). tapi, is okay, takpe. dah terlambat. dan kita follow with the flow je. apa lagi nak buat, kau pegi beli buku akaun buat study sendiri dlu sblum masuk kelas or mintak kengkawan yang bljr akaun dlu tu tolong ajarkan. huhu. ingat, akaun perlukan latihan yg berteruskn bukan hafal formula je boleh lepas.. huhu, seriously i'm very stuck dkt subjek ni utk 2 semesters sbb ade 2 kali accounts kena ambil.

okay meh aku listkan rangka kursus untuk setiap semester yang aku amik, rangka kursus versi Shafiah Manirah (yang dimodify sbb ada pengecualian kursus) ;

SEMESTER 1

1. AGR3001 - Amalan Ladang : Tanaman Makanan
2. FST 3003 - Intro to Food Sciences
3. PRT 2001- Pertanian Asas -pengecualian kursus.
    (so, aku gantikan subjek ni dengan SKP2204 - Hubungan Etnik)

4. MTH 3004 - Intro to Maths Economics & Business
5. PRT 2008 - Pertanian & Manusia  -pengecualian kursus.
    (subjek ni pula digantikan dengan subjek PPT 3201-Principles Agribusiness Mngemnt       subjek ni ditarik dari sem 3 dalam rangka kursus)
    
6. SKP 2203 - Tamadun Islam & Tamadun Asia
7. Lax2003 - Movie Review (got TM and need to repeat with same point another sem)
8. Kokurikulum - Silat Gayong 
    (ambil Silat Gayong sbb Baksis dah penuh kuota dan silat gayong best sbb pernah belajar hehe)


Total Credit Hours for SEM1 version Shafiah Manirah = 16 credit hours. 

**disebabkan sebelum ni dah ambil sains pertanian, so aku boleh exempted kan 2 subjek ni. hehe. tapi dia depends on gred sblum ni jugak. if okay, baru boleh exempted. 

**Sistem di UPM kita pakai ELEX Package untuk tambahan subjek BBI, CEL dan Lax sebagai syarat baru untuk bergraduat. berdasarkan result muet kita, kita boleh ambil pakej yang ditetapkan untuk whole 8 semesters.

Ni requirements untuk bergraduat di UPM based on Elex Package untuk pengajian 4 tahun;

MUET BAND 1 & 2 kena ambil : 3 BBI + 2 CEL + 24 LAX points
MUET BAND 3 & 4 : 2 BBI + 2 CEL + 36 LAX points
MUET BAND 5 & 6 : 3 CEL + 36 LAX points

Salah satu syarat graduat lagi di UPM, kena ambil 2 jam kredit kokurikulum wajib yang boleh dipilih. Namun, perlu fixedkan 1 pilihan kokurikulum Bakti Siswa sebagai kokurikulum wajib. Lagi, 1 koku boleh pilih. dan di UPM terdapat banyak pilihan kokurikulum yang boleh dipilih. 

Alhamdulillah, untuk semester 1 aku berjaya dpt 3.50 hihi

SEMESTER 2 

tapi, bila masuk semester 2, aku agak goyah sebab ada akaun huhu dan mungkin banyak main kot huhu. okay masuk second semester kite ada accounttttt! ho-not-oyeahh

1. ACT2112 - Introductory Accounting
2. BBI2423 - Oral Presentations Skills (taking this based on MUET result)
3. PRT3001 - Introduction to Malaysia Agribusiness System
4. PRT3003 - Agriculture, Environment & Food system

5. PRT3401 - Agricultural Chemistry - pengecualian kursus.
    (this subject is replaced with SKP2101 : Kenegaraan Malaysia from sem 4)
6. Kokurikulum -BAKSIS
7. LAX- Language Arts -6pts


Total Credit Hours for SEM 2 version Shafiah Manirah = 17 credit hours. 

*for me, semua subjek wajib universiti like TITAS, Kenegaraan n Hubungan Etnik, better ambil ikut rangka kursus or kalau boleh elakkan ambik ketiga-tiga ni in 1 semester sbb bila time exam, biasanya exam antara subjeks ni rapat-rapat. and fyi, it is full of history knowledge n terms yg kita kena igt and study selain complimentary group/ individual assignments for these three subjects. 

**lagi satu tips, account mase sem ni sgt tough with the  4 credit hours beb! and aku sendiri takde basic account serius zero. and the struggle is real. better, ikut advice yg aku ckpkan kt ats. pergi blajar dgn org yg ade basic at least & need more practice..

***and sebenarnya, semester 2 ni my pointer or gpa drop deadly like seriously. Allahu sebaik still lgi 3.0 tp menjunam jatuh drpd sblm ni. 

SEMESTER 3

1. ACT2131 - Cost & Management Accounting
2. ECN3100 - Principles of Economics
3. PPT3302 - Principles of Agribusiness Marketing
4. PPT3801 - Statistics in Agribusiness
5. PRT3004 - Livestock and Aquaculture Production Systems
6. BBI2424 -  English Academic Writing

Total Credit Hours for SEM3 vrsion Shafiah Manirah = 18 credit hours.  
*Alhamdulillah, naik sem 3 dah start recover balik pointer tp, kalaulah start drpd sem ni terus 3.9 or 4.0 ke khen msti cgpa dah cantik skrg. takpe tu kalau. rezeki masing2. skrg, org lain yg bace ni kena ambil iktibar. bila once dah jatuh, kena cepatcepat naikkan pointer dessup jadi 3.9 or 4.0 terus for another semester.

SEMESTER 4

1. FCE3204 - Thinking Skills
2. MGM3351 - Commercial Laws
3. PPT4402 - Agribusiness Financial Management
4. PRT3005 - Crop Production System
5. TKP3002 - Farm Practice : Aquaculture
6. Elective (PPT4302 - International Marketing)
7. ELective (PPT4209 - Plantation Management System)
8. LAX 2014 - 12pts

Total Credit Hours for SEM4 version Shafiah Manirah = 18 credit hours.

*okay start sem4, aku try ambil 2 electives. sebenarnya, utk sesi sem 3 & 4 ni pun aku agak busy dgn hal emtiem (dibaca: MTM Kolej) n alhamdulillah sesi ni paling banyak involved buat study group dengan classmates and not forgetting assignment group dgn classmates jgk. and starting sem 3 lagi pointer pun makin okay sesuailah dgn kesibukan tp still tak rasa menyesal sibukkan diri sbb bila rase lagi banyak kita share ilmu yg kita tahu rasa mcm dipermudahkan jer bila nak exam. alhamdulillah. Tips bila rasa nak aktif kolej and maintain pointer ialah rajin-rajin buat studygroup sbb bila dah busy kekadang kita tertinggal byk jgk benda  dan discussion group assignments jgn pernah missed wlupun busy mana sekalipun --jgn sebabkn kite ni emtiem kita menyusahkan lg groupmates kite yg lain. #TruthToBeToldStory . ni baru jadi emtiem, kalau empipi? lagilah kena pandaipandai manage timelah, jgn susahkn org lain n selalu follow up dgn classmates psl assignments and sort on. (empipi = MPP (Majlis Perwakilan Pljr). kau yg busy kau yg kne pepandai cari classmates tny benda, bukan semua benda nak disuap atau dibagi susur hidung, okay? :")) 

SEMESTER 5

1. PPT4202 - Agribusiness Project Planning & Management
2. PPT4602 - Agribusiness Research Methods
3. SHW3003 - Farm Practice : Livestock Production
4. Elective (PPT4303 - E-Agribusiness)
5. Elective (PPT4503 - Isu-isu Semasa)
6. Elective (EPT3202 - Farm Management)
7. Elective (PPT4203 - Strategic Management)
8. LAX2016 - Commercialize It - 12pts

Total Credit Hours for SEM5 version Shafiah Manirah = 19 credit hours.

*for this semester, i had taken risk to take as many electives as i would haha. giler en. 
this semester, still lg jdi emtiem siap nak pangkat SU lagi tp sebenarnya rasa hati nak resign lama dah. taknak sambung pun. Semester kalini agak mencabar jugak sbb habis semua electives ada assignments group yg kena pulun submit and present mse minggu 14. ni takpe lagi, ade 1 subjek tu, almost every two weeks, kena sediakan bahan utk present ikut kumpulan dlm kelas. penat serius penat. semester ni jgk ade huru hara sikit bab grouping bila salah faham haa habislah. mmg communication and teamwork tu sgt penting oi! :) sbb semua benda kne buat cpt and siap by datelines yg hmpir tiap mggu tu, yg buat keje compile tu mmg boleh gila ah kalo groupmates buat hal. sabar, key dia be tolerate to each other. cara keje kita lelain --setengah tu perform last minutes setengah tu boleh buat kalut kalo last mins. jadi, pepandailah discuss. 

SEMESTER 6

PPT 4901 - Agribusiness Industrial Training

okayyy, practical timee! ktorang punya praktikal 12 credit hour for duration period of 6 months.

SEMESTER 7

1. PPT 4701 - Agribusiness Entrepreneurship
2. Elective (DCE3408 - Leadership Development)
3. Elective (TKP 4203 - Programe Planning Agricultural Extension)
4. Elective (PPT 4301 - Agribusiness Marketing)
5. PPT4999A - Final Year Project Part A
6. LAX 2011 - 6pts

Total Credit Hours for SEM7 version Shafiah Manirah = 15 credit hours.

oh utk semester 7, alhamdulillah aku dpt semua A kecuali DCE A-. and for this semester, jam kredit fyp part A tak dikira dlm total. and i don't know how to explain this. kira mcm dibawa ke sem dpn lah sklikan dgn fyp part B terus. 

**and utk subjek TKP tu for this sem, kelas ni padat dgn 60 org pelajar yg kne buat fieldtrip luar. sebenarnya, batch ktorang mcm konfius sbb ni elektif luar jbtn yg wajib kne ambil, and risau kalaukalau dia tak bukak subject ni sem dpn. 

SEMESTER 8

1. PPT4999b - Final Year Project Part B
2. Elective (PPT4501 - Agribusiness Policy & Regulations)
3. Elective (PPT4206 - Agricultural Cooperatives)
4. Elective (BBA2401 - Bahasa Arab 1) 
5. CEL2106 

Total Credit Hours for SEM8 version Shafiah Manirah = 12 credit hours.

*utk fyp akan ade presentation part A and part B so, utk dedua sem 7 and sem 8 ade presentation FYP. Tips for fyp? kena selalu jumpa supervisor memasing at least 2 minggu sekali. and make sure kena settlekan chapter 1,2,3 mase semester 7 lagi. and masa cuti semester in between sem 7 and sem 8 dah boleh start collect data. masuk sem 8, boleh terus run analysis. itu yg sebaiknyalah, sbb preparation if kotkot la ade yg tak kena ke dgn result ke ape ke yg memerlukan kena buat semula survey ke ape ke. but, i am not that perform sgtlah asalkan still in track. jumpalah akak-akak master ke, belajar run analysis dgn dorang. and lastly, after we passed all this while, we actually feel very blessed and relieved. 

Alhamdulillah, okay itu je nak diceritakan di sini. Hopefully, this would be beneficial to some of you who found this blog. and thank you for reading :") 



Wednesday, April 5, 2017

who is he actually?



assalamualaikum wbt and hyeeee everyoneeee :3

hah, harini saya nak bincangkan satu isu perhubungan yang mana perlu ke heboh-hebohkan hubungan istimewa or bahasa lainnya hubungan 'pakwe-makwe'. 

back to the basic, kita kembali kepada habit or perlakuan serta definisi seseorang yang mengekspresikan hubungan masing-masing dengan cara tersendiri. artikel yang tak berapa artikel saya tulis ni more to my own opinion okay? and it is just from my own.

okay soalan saya dari side A, why kena post gambar sweet-sweet? 
jawapan klise, "ehh, korang jeless ehh.. kitorang tak rase gambar tuuu sweet. just saje saje je nak post sbb itu hak individu kan, sosial media masing-masing. kalau tak suka, boleh unfollow or unfriend. hihi"

and then, another question from side B, ehh wehh cerita dia orang mana? siapa? kenapa? macam mana boleh kenal? 
jawapan klise, "ehh siapa korang cakapkan ni, takde siapa-siapalah. dia kawan aku je. mana korang dapat cerita ni. huhu" 

terdapat pro and kons, and kita boleh decide sendiri nak pilih haluan yang macam mana. setengah orang, gambel tangkap gambar post tunjuk pada semua sebab nak bagi orang kenal (dari sudut tambah networking positif) and bagitahu orang lain dia dah ada 'someone else' kira mcm jalan safe bagi mengurangkan orang lain kecewa (if ada). 

setengah orang lagi, pilih jalan safe tak post pun apa-apa. berkawan or bercinta senyap-senyap tengok-tengok "ehh, dapat kad kahwin" haaa kan  sweeeet. hihi. tetapi ade juga pasangan, yang myb sporting habis terlalu chemistry lah sampai berkongsi kisah itu ini bagi memberitahu orang lain untuk mendoakan mereka.

kalau tengok gosip-gosip artis pun, tak akan adenya dengan megahnya bagitahu, "yes, itu boyfriend/pakwe/bakal suami saya" tambah-tambah diorang, they are too scared to declared sebab at the end berbalik pada dorang samada ke jinjang pelamin dengan orang yg sama or tuptup dengan orang lain. 

bila aku melalui fasa sekolah hingga ke universiti, ada pasangan bercinta bagai nak rak zaman sekolah, last-last pun berkahwin dengan orang lain. yes. kita takboleh nak menidakkan takdir n mempersoalkan takdir. tapi mulut orang tak dapat kita tutup. n bukan elok pun nak menzahirkan perasaan cinta melalui suatu gambaran rapat antara satu sama lain seperti belangkas tanpa adanya ikatan sah.

"eh kolotlah kau ni. ni bukan zaman nenek moyang nak berselindung selindung. mak ayah kitorang okay je. sporting je."
yes, that is why itu terpulang kepada hak individu namun pada akhirnya terpalit kat diri sendiri samada ianya jadi kenyataan ataupun sebaliknya. 

kalau betul-betul serius, and then proceed to next level. tapi kena ingat jugak, bertunang pun bukan menghalalkan semua perkara. kena pandai pandai jaga batas. cabaran bertunang juga dikatakan lagi Maha dahsyatnya. 

"lahh setakat post je kot, kitorang tak pegang pegang tangan pun"
okay takpe, yes, kita post and orang lain pun akan "ehh sweeetnya dorang" n dorang pun teringin nak buat benda yang sama dengan alasan, "orang lain yg macam alim-alim tu pun boleh post sweet2, aku pun nak jugaklah"

Look. Ini adalah satu cara menderitai perasaan orang lain yang mungkin akan rasa "sweetnya dorang, kan best jadi macam dorang huhu" dan perasaan mencanak-canak nak ada pasangan sendiri nak show off jugak macam dorang. kalau takde tu, rasa loser abislah.  

ada sesetengah orang terlalu takut nak tunjuk sebab... pelbagai sebab. 
antaranya, sebab takut apa yang kita terlalu harapkan berkecai tidak menjadi kenyataan.
mungkin ade sesetengah indivitu itu, bila dah bersatu, akan cinta sungguh-sungguh tak sanggup nak lepaskan. walau onak duri gunung berapi sanggup kuredahi. 

tapi, disarankan juga, kita perlu berjumpa dan mengenal bakal pasangan terlebih dahulu sebelum boleh maju ke tingkatan seterusnya. Level, berjumpa mak dan ayah (merisik). sebab, zaman sekarang ni, terlalu bahaya, untuk serah bulat2 keputusan tanpa kenal bakal pasangan kita terlebih dahulu.

Kesimpulannya, kita hendaklah bertindak apa yang terbaik untuk semua. Bergeraklah sesuai mengikut peredaran masa namun masih mengekalkan syarak yang telah ditetapkan, menjaga batas sebaik-baiknya, keluar atau berjumpa pun mesti beritahu mak ayah masing-masing sebab kita masih lagi tanggungjawab mak ayah kita ye. Jagalah maruah mak ayah kita dan yang paling penting, jagalah maruah diri sendiri wahai saudara saudariku. 




Monday, January 23, 2017

Bye2 Kak Mekna sobsobss



alhamdulillah~ 
Society Awareness Programme (SOAP 2017) Siri 2 dah selesai dengan jayanya in shaa Allah! Program SOAP Siri 2 melibatkan program bersama anak-anak orang asli Kg. Bukit Manchong yang datang untuk beraktiviti bersama kami di UPM.

Program bermula hari Jumaat 13 hb Januari hingga 15 hb Januari 2017!  The only reason i joined Siri 2 program ni sebab nak spend the last time ever dengan KakMekna #SeriousTalk

Sejujurnya, lepas shj program asprisiasi emtiem awal tahun 2016 aku dah tekad nak kurangkn aktiviti kolej means nak fokus last semester lah kononnya n tambah2 pulak aku dah pindah blok yang lebih jauh sikit dengan hq emtiem so, agak susah sikit aku nak involve program kolej since then.

tapi, bila knowing that Kak Mekna join for this 2nd series of SOAP! akupunn, "Eh seriouslahhh?!!! Nak join jugakkk! hehehehehehehehe, tapi aku nak satu AJK dengan KakMekna ajk makanan tauuu, aliaaaq! *nada bersungguh sungguh nak join!" Kebetulan masa program selepas finals exam so, why not lahh aku stay kejap kat kolej settlekan itu ini since aku Ajk Penajaan, aliaaaq duk pujuk aku sekali Ajk dgn dia hmmmmmm okaylah nak oiiii. 

Dari awal lagi, aku susah sikit nak join meeting dorang, selalu je create reason jauhlah tak laratlah hahaha. tapi aku perform jugak keje2 ajk penajaan tauuuu! email2 tak lekang tau aku duk email company hari2 beb! tapi takdak rezeki sgt cuma.. nasib kami baik sebab si Habibi pandai tackle bhgn kementerian untuk sponsor event programme kami ni. hehehe alhamudulillah~

Lepas aja program 3 hari bersama anak orang asli tu, akupun balik hari ahad malam tu jugaak! Dah le balik waktu meeting post-mortem, team Soap pun beria melambai-lambai aku malam tu hehe *drama betullah. Lagi drama, aku igt malam tu aku lastlah jumpa Kak Mekna........ terus nangis sebak sikit je.

tuptup, sebenarnya, dah dapat tahu dari Jumaat lgi, yang 1M4U nak sponsor tiket PREMIUM SCREENING RESIDENT EVIL FINAL CHAPTER! Showing time dia Selasa 9 Malam dekat One Utama. Aku fikir aku tak dapat kot nak join dorang jauh memalam pulak tu. Aku try tnye si Siti Rohani dia nak join tak tengok movie freeee. Tup2, dia pun okayyy nak join...yeayyyyy!

Apa lagi, petang selasa tu, dia bawa aku sekali naik moto pegi upm, sebab nak naik bas sekali dengan team Soap ke One Utama tu. hehe

Bas pun gerak dalam pukul 6 petang, sampai je sana, masing2 buat hala tuju sendiri. hmmm so, aku, Kak Mekna, Alia together dgn Siti ktorang pun sepakat nak cari makan dulu. hihi,. alang-alang ade lagi 3 orang budak lelaki kelas kitorang dia ajak sekali eh jum main bowling. Kitorang pun okay jelahh kn.. Makan kjp dgn Siti n 3 orang ni sebab lapar gile. Lepas makan, baru pegi solat maghrib hehe. n then~ dah tahu lagi 45 min nak masuk cinema, sempat lagi pegi main bowling wehhhh. hahahahah

btw, Pengetua Baru pun join tau kitorang tengok movie freee hihi. 
okayyy tu je laaa nak citer pun, balik yupiem, konon nak solat isyak kat surau pastu terus balik BJ. tapi, dah lewat sgt pkul 2 pagi lepak dgn Kak Mekna, Alia, Dayah ni...dorang pun ajak stay je laa overnite wehh alang-alang dorang pun (Alia & Kak Mekna) dah nak berangkat balik utagha esok pagi. So, why not, say bye2 kat dorang, tolong angkat barang ke, before dorang balik kan. So, overnite la aku bersama Siti Rohani dengan dorang. hehe

n then, esok paginya, byeeeeeeeeeeeeee
Kak Mekna sobsobssss. in shaa Allah moge kite jumpe masa konvo nanti yer. 



Image may contain: 15 people, people smiling
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...